Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ μέρος 1ο (ΝΑΡΘΗΚΑΣ - ΚΥΡΙΩΣ ΝΑΟΣ)

Τα μέρη του Χριστιανικού ναού και τα αντικείμενά τους.

α. Νάρθηκας ή πρόναος (φώτο 1):
Έχει σχήμα επίμηκες και επικοινωνεί με τον κυρίως Ναό με τρεις θύρες, μια για κάθε κλίτος ή προς το κεντρικό κλίτος οδηγούσα πύλη ονομάζεται βασιλική. 
Ο Νάρθηκας ήταν κατά την αρχαιότητα ο τόπος, όπου έμεναν οι κατηχούμενοι και οι μετανοούντες, πάνω από το νάρθηκα υπάρχει συνήθως ο γυναικωνίτης. Επίσης στο Νάρθηκα τελούνται όλες οι προβαπτισματικές τελετές, όπως: α) η ακολουθία επί ονοματοδοσία τη ογδόη ημέρα από της γεννήσεως τέκνου, β) η ακολουθία της κατήχησης προ του βαπτίσματος. 
Σήμερα στον νάρθηκα υπάρχουν συνήθως προσκυνητάρια, το παγκάρι και τα μανουάλια.

Φώτο 1












β. Κυρίως Ναός (Φώτο 2):
Κυρίως ναός καλείται το μεταξύ του νάρθηκα και του Αγίου Βήματος τμήμα του ναού, το οποίο είναι μεγαλύτερο. Στον κυρίως ναό υπάρχουν ο σολέας, ο άμβωνας, τα αναλόγια, ο δεσποτικός θρόνος, τα στασίδια και το τέμπλο, το οποίο διαχωρίζει τον κυρίως ναό από το Άγιο Βήμα.
Φώτο 2









Ο ΣΟΛΕΑΣ (Φώτο 3): 
Είναι το προς το άγιο βήμα υπερυψωμένο μέρος του κυρίως ναού. Στον σολέα βρίσκονται τα αναλόγια και ο δεσποτικός θρόνος.
Φώτο 3










Ο Δεσποτικός Θρόνος (Φώτο 4):
Βρίσκεται στο δεξιό μέρος του σολέα προ του δεξιού αναλογίου, ΔΕΝ ήταν όμως εξ αρχής εκεί, αλλά μέσα στο Άγιο Βήμα (Ιερό).
Φώτο 4














Ο Άμβωνας (Φώτο 5):
Είναι είδος βήματος, από του οποίου αναγινώσκεται το Ευαγγέλιο και κηρύττεται ο θείος λόγος. Ο άμβωνας βρίσκεται σήμερα στο αριστερό μέρος του κεντρικού κλίτους, πολλές φορές είναι υπερυψωμένος σε κίονα της αριστεράς κιονοστοιχίας ή επί του αριστερού τοίχου.
Φώτο 5













Αναλόγια (Φώτο 6):









Το Τέμπλο ή Εικονοστάσιο (Φώτο 7):
Συμβολίζει τον θρίαμβο της Εκκλησίας κατά των εικονομάχων. Στα βημόθυρα της ωραίας πύλης (συνήθως είναι δίφυλλα θυρίδια ξυλόγλυπτα) εικονίζεται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Δεξιά της ωραίας πύλης τοποθετούνται οι εικόνες του Κυρίου και του Προδρόμου και στα αριστερά οι εικόνες της Θεοτόκου, του Αγίου του Ναού, και του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, οι υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνονται από εικόνες άλλων αγίων. Στο επάνω μέρος του εικοστασίου ή τέμπλου τοποθετείται η παράσταση της σταύρωσης.
Φώτο 7


--11--